Sunday, 4 November 2012

Future House HQ Beijing, new research paper published


A new comprehensive paper on the practice's innovative hybrid building in Beijing is published in the International Journal of Ventilation including discussion on appropriate adaptive comfort standards, the detailed design, simulations of various options including the resilience of the as-built scheme. 

Full ref.  C. Alan Short, Runming Yao, Guozhi Luo, Baizhan Li, (2012) ‘Exploiting a hybrid environmental design strategy in the continental climate of Beijing’ The International Journal of Ventilation, vol.11, no.2, September 2012.  www.ijovent.org.uk

C. Alan Short1,4, Runming Yao2, Guozhi Luo3,5, Baizhan Li3,
1 Department of Architecture, University of Cambridge,1-5 Scroope Terrace,  Cambridge CB21PX,UK
2School of Construction Management and Engineering, the University of Reading,
Whiteknights, PO Box 219, Reading RG6 6AW, UK
3 Key Laboratory of the Three Gorges Reservoir Region’s Eco-Environment, Ministry of Education; Faculty of Urban Construction and Environmental Engineering, Chongqing, China
4  Short and Associates Chartered Architects, Lansbury House, 3 St.Mary’s Place, Stamford, Lincolnshire, PE9 2DN, UK
5  Southwest Architectural Design Institute, Chengdu, China
Abstract
The built environment in China is required to achieve a 50% reduction in carbon emissions by 2020 against the 1980 design standard. A particular challenge is how to maintain acceptable comfort conditions through the hot humid summers and cold desiccating winters of its continental climate regions. Fully air-conditioned sealed envelopes, often fully glazed, are becoming increasingly common in these regions. Remedial strategies involve technical refinements to the air-handling equipment and a contribution from renewable energy sources in an attempt to achieve the prescribed net reduction in energy use. However an alternative hybrid environmental design strategy is developed in this research project. It exploits observed temperate periods of weeks, days, even hours in duration to free-run an office and exhibition building configured to promote natural stack ventilation when ambient conditions permit and mechanical ventilation when conditions require it, the two modes delivered through the same physical infrastructure. The proposal is modelled in proprietary software and the methodology adopted is described. The challenge is compounded by its first practical application to an existing reinforced concrete frame originally designed to receive a highly glazed envelope. This original scheme is reviewed in comparison. Furthermore the practical delivery of the proposal value engineered out a proportion of the ventilation stacks. The likely consequence of this for the environmental performance of the building is investigated through a sensitivity study.

Key words: sustainable design, natural ventilation, hybrid, mixed mode, sustainable refurbishment